Søg
Close this search box.

NR og NMN som kosttilskud

NAD+, niktotinamid-adenin dinukleotid, er et molekyle, der aggerer coenzym for mange enzymer, der er kritiske for mange processer i kroppen. Den primære opgave for NAD+ er transport af elektroner. Denne transport er vigtig for cellens stofskifte samt energiproduktion og dermed for dannelsen af energimolekylet ATP. Derudover er NAD vigtigt i forbindelse med reparation af DNA og aktivering af sirtuiner. Sirtuiner er en klasse af enzymer, der er involveret direkte i vores aldring. For både ATP og NAD+ gælder det at koncentrationen falder med stigende alder. Et lavere niveau af NAD+ kan kobles til en lang række aldersrelaterede tilstande som hjerte-kar-sygdomme, neurodegenrative sygsomme samt kræft. Derfor anses et fald i NAD+ nu som et tegn på stigende alder1.

Dette fald menes at kunne linkes sammen med enzymet CD38. CD38 nedbryder NAD+ til optagelse og gendannelse i cellerne. En øget mængde af CD38 sætter gang i en kædereaktion idet et øget fald i NAD+ igen medfører et fald i aktivitet af sirtuinerne. Dette fald resulterer i en yderligere øgning af CD38, der bevirker et yderligere fald i NAD+ osv.

Men hvorfor ikke bare indtage NAD+?

Et enkelt forsøg har vist at NAD+ kan krydse blod-hjernebarrieren ved injicering, men NAD+ har generelt en meget dårlig biotilgængelighed, hvilket betyder, at stoffet optages meget dårligt. NAD+ dannes kontinuerligt i kroppen fra simple molekyler, der nemmere optages som f.eks. aminosyren tryptophan eller fra vitamin B3 i form af nikotinamid (NAM) eller nikotinsyre (NA). Disse samt stofferne NR (Nikotinamid Riboside) og NMN (Nikotinamid mononukleotid) er naturligt forekommende i forskellige fødevarer. Et indtag af NR og NMN i deres rene form kan hjælpe med at forhindre det uundgåelige aldersrelaterede fald i NAD+.

NMN og NR øger mængden af NAD+

Niktoinamid og nikotinsyre er i mange år blevet benyttet som kosttilskud og til en vis grad som terapeutisk stof2. Nikotinsyre kaldes også mange gange niacin. Begge stoffer er dog problematiske at indtage i højere doser idet nikotinsyre kan medføre rødmen eller ”flushing” ved indtag over 50 mg/dag. Nikotinamid medfører ikke denne rødmen, men noget tyder på, at et indtag af NA i høje doser kan inhibere effekten af de førnævnte sirtuiner, hvilket ikke er hensigtsmæssigt3,4. En nyere artikel publiceret i tidsskriftet Nature påviste at et indtag af 100, 300 og 1000 mg NR medførte en øgning i NAD+ på hhv. 22%, 51% og 142% efter bare 2 uger og forblev således i de resterende 6 uger af forsøget5.

Publiceret data tyder på, at et indtage af NMN kun øger mængden af NAD+ idet det omdannes til enten NR eller NAM inden det optages i cellen. Derudover er NMN et større molekyle end NR, hvilket medfører at der er 31% flere aktive molekyler i en given mængde NR sammenlignet med den samme mængde NMN. NR har gennemgået en undersøgelse af European Food Safety Authority, der har givet en anbefalet daglig dosis på 300 mg/dag for alle voksne mennesker og 230 mg/dag for gravide4. EFSA på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til biotilgængeligheden og toksikologien af NMN.

Billede4-1-1024x663

1.        Verdin, E. NAD+ in aging, metabolism, and neurodegeneration. Science 350, 1208–1213 (2015).

2.        Bogan, K. L. & Brenner, C. Nicotinic acid, nicotinamide, and nicotinamide riboside: A molecular evaluation of NAD+ precursor vitamins in human nutrition. Annual Review of Nutrition 28, 115–130 (2008).

3.        Mackay, D., Hathcock, J. & Guarneri, E. Niacin: Chemical forms, bioavailability, and health effects. Nutr. Rev. 70, 357–366 (2012).

4.        Turck, D. et al. Safety of nicotinamide riboside chloride as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283 and bioavailability of nicotinamide from this source, in the context of Directive 2002/46/EC. EFSA J. 17, (2019).

5.        Conze, D., Brenner, C. & Kruger, C. L. Safety and Metabolism of Long-term Administration of NIAGEN (Nicotinamide Riboside Chloride) in a Randomized, Double-Blind, Placebo-controlled Clinical Trial of Healthy Overweight Adults. Sci. Rep. 9, 9772 (2019).

6.        Dollerup, O. L. et al. A randomized placebo-controlled clinical trial of nicotinamide riboside in obese men: safety, insulin-sensitivity, and lipid-mobilizing effects. Am. J. Clin. Nutr. 108, 343–353 (2018).

7.        Bieganowski, P. & Brenner, C. Discoveries of nicotinamide riboside as a nutrient and conserved NRK genes establish a preiss-handler independent route to NAD+ in fungi and humans. Cell 117, 495–502 (2004).